Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πασχαλινά τσουρέκια γεμιστά με μερέντα και τρεις τεχνικές για διαφορετικά σχέδια!!

Τα τελευταία χρόνια κάνω και εγώ την προσπάθειά μου να φτιάξω τσουρέκια που τόσο πολύ μου αρέσουν! Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάποια δική μου συνταγή να προτείνω.. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω του Άκη Πετρετζίκη ο οποίος με έπεισε με τα επιχειρήματά του πως η συνταγή αυτή θα πετύχει..  Έτσι και έγινε λοιπόν! Εάν  ακολουθήσετε τη συνταγή βήμα βήμα, το πιθανότερο είναι ότι θα φτιάξετε ένα πεντανόστιμο τσουρέκι.

Δεν θα πω πολλά, δείτε αποτέλεσμα:


Για μία δόση θα χρειαστείτε (εγώ έκανα διπλή):

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια + ίσως 1-2 κ.σ επιπλέον
  • 150 γραμμάρια Μέλι
  • 150 γραμμάρια Νερό
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100+50 γραμμάρια Βούτυρο
  • 2 Αυγά
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 15 γρ. μαγιά,
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 2 βανίλιες
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 1 πρέζα Αλάτι
  • 1 ασπράδι για επάλειψη
  • αμύγδαλο φιλέ

Η μόνη προσθήκη που έκανα ήταν να προσθέσω και κακουλέ, που προσωπικά μου αρέσει στο τσουρέκι.

Διαδικασία:

Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και μόνο 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα). Ενώ περιμένουμε, βάζουμε σε ένα μπλεντεράκι τη ζάχαρη, μαχλέπι, βανίλια και μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα και το μείγμα της ζάχαρης, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο χλιαρό μείγμα, το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για δύο λεπτά και μετά σε δυνατή ταχύτητα για 8 λεπτά μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Ανάλογα το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. ακόμα. Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα πέντε λεπτά. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ. Μόλις είναι έτοιμη τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 - 2 ώρες. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το κάνουμε λωρίδα. Πλέκουμε 2 μεγάλες πλεξούδες για να σχηματίσουμε τα τσουρέκια μας. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 20'. Τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι, σκορπάμε τα αμύγδαλα από πάνω και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά.


TIP: Πολύ πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ για να "κορδάρει" το τσουρέκι...

Εγώ προσωπικά επειδή δεν έχω το σωστό μίξερ, δούλεψα με τα χεράκια μου.. Μιλάμε για πολύ ζύμωμα!!

Δείτε τη διαδικασία βήμα βήμα όπως την κάνει ο Άκης σε αυτό το link.

Μπορείτε να τα αφήσετε σκέτα αλλά και να τα γεμίσετε! Εννοείται πως έκανα και γεμιστά με μερέντα!!

Δοκίμασα τρία σχέδια και ιδού πως να τα κάνετε!

Πρώτο σχέδιο - Κλασική πλεξούδα αλλά γεμιστή με μερέντα



Δεύτερο σχέδιο - Πλεξούδα στα 4



Τρίτο σχέδιο - Σαλιγκάρι γεμιστό


Ένα θα σας πως, πολύ "κολάστηκαν" και διέκοψαν για λίγο τη νηστεία για να δοκιμάσουν αυτά τα τσουρέκια!!
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!!
Σας φιλώ,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου