Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ!

Μα πως περνάει έτσι ο καιρός; Έφτασε και η Τσικνοπέμπτη και άλλο που δεν θέλουμε να το τσικνίσουμε.. Εδώ που τα λέμε αφορμή ψάχνουμε να μαζευτούμε με την οικογένειά μας ή την παρέα μας και να περάσουμε όμορφα.. Και η Τσικνοπέμπτη είναι η καλύτερη αφορμή! Λίγο καλό κρέας, λίγο καλό κρασί και πολύ καλή παρέα είναι το ιδανικό σκηνικό για αυτή τη μέρα.. Όσοι λοιπόν ακόμα δεν ξέρετε τι θα μαγειρέψετε  έκατσα και βρήκα εκλεκτές συνταγές για την συγκεκριμένη μέρα! 

Η μέρα απαιτεί πολύ κρέας και καλό μεζέ! Πάμε να δούμε ωραίες τσαχπίνικες συνταγές για κρεατάκι!


Κοντοσούβλι μαριναρισμένο, στη λαδόκολλα


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό κρέας (μπριζόλα λαιμού για να έχει και λίγο πάχος) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Για τη μαρινάδα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
2 κλωνάρια μαϊντανό
1 κ.γλ. πιπέρι σε κόκκους
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. θυμάρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος μέσα και το αφήνουμε για όλη τη νύχτα.
Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, βάζουμε το ένα κομμάτι "κολλητά" στο άλλο (ή το περνούμε σε ξυλάκια για σουβλάκια), το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το βάζουμε σε ένα ταψί να ψηθεί, για 1 1/2 ώρα περίπου (προσοχή: αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα του κρέατος).





Τηγανιά σπέσιαλ, με 3 είδη κρέατος... συνδυασμός γεύσεων!


ΥΛΙΚΑ
400 γρ φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια
400 γρ χοιρινή μπριζόλα σε κομμάτια
400 γρ μοσχαρίσια μπριζόλα σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα
1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια 
1 πιπεριά πράσινη σε στικς
1 πιπεριά κίτρινη σε κυβάκια
1 μικρή ντομάτα σε φέτες
2-3 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Θυμάρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε τα κρέατα και τα βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι, μαζί με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το λάδι να τσιγαριστούν για 5-6 λεπτά.
Τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις φέτες της ντομάτας,  τις λιαστές ντομάτες και τη μουστάρδα.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ρίγανη και θυμάρι. 
Βάζουμε 2-3 ποτήρια νερό, τόσο όσο να καλύπτονται τα κρέατα.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό, συνήθως, για 40-50 λεπτά (αλλά εξαρτάται από το κρέας).
Μόλις τα κρέατα μαλακώσουν και το νερό τελειώσει, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και βγάζουμε από τη φωτιά. 
Σερβίρουμε την τηγανιά ζεστή και αν την θέλουμε για κύριο πιάτο, την γαρνίρουμε με πατάτες ή ρύζι.





Τηγανητά μπουτάκια κοτόπουλου με σάλτσα μπάρμπεκιου

Υλικά:
8 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
για τη σάλτσα μπάρμπεκιου
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι της σούπας Worcestershire Sauce
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη σάλτσα, ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί, προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά ώσπου να μαραθεί και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για 3 λεπτά ακόμη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει πριν την πολτοποιήσετε στο μπλέντερ. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τα μπουτάκια σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Μόλις ροδίσουν και μαλακώσουν, τα βγάζετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας. Μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε αμέσως. Συνοδεύετε με τη σάλτσα μπάρμπεκιου και ρύζι ή πατάτες τηγανητές.


Xοιρινά παϊδάκια με μέλι και μπαχαρικά

Υλικά:
1 κιλό παϊδάκια χοιρινά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 -2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι της σούπας ξύδι μπαλσαμικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξετε το ελαιόλαδο, το μέλι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύδι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ρίχνετε τα χοιρινά παϊδάκια και τα ανακατεύετε καλά ούτως ώστε να μαριναριστούν καλά. Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και τα τοποθετείτε στο ψυγείο για 8 ώρες. Βάζετε το κρέας στη σχάρα και το αφήνετε να ψηθεί καλά και από τις δυο πλευρές.


Μπριζόλες "τσικνιστές" με μπύρα


Υλικά
2 μπριζόλες χοιρινές
1 κουτάκι μπύρα
1 κ. γλ. πάπρικα
1 κ. γλ. κόκκινα πιπέρια ολόκληρα
1 κ. γλ. μουστάρδα
1 κρεμμύδι
λίγο αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μπύρα, τη πάπρικα, τα πιπέρια, τη μουστάρδα και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε στα τέσσερα το κρεμμύδι και το προσθέτουμε. Βάζουμε το κρέας στο μπολ και το αφήνουμε για 4-5 ώρες. Το κρέας θα πρέπει να σκεπάζεται από τη μπύρα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ. σούπας ελαιόλαδο. Στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί τις μπριζόλες. Μόλις κάψει το τηγάνι βάζουμε τις μπριζόλες. Τις αφήνουμε για 5-6 λεπτά και τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια,  χαμηλώνουμε να σιγοψηθούν για 8-10 λεπτά αναλόγως το πάχος της μπριζόλας. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Μόλις ψηθεί το κρέας το βγάζουμε από το τηγάνι και το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο να μείνει  ζεστό. Βάζουμε στο τηγάνι τη μαρινάδα και την αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε τη σάλτσα στο κρέας και σερβίρουμε.

Καλό και το κρεατάκι αλλά χρειαζόμαστε και λίγα συνοδευτικά. Δείτε 5 τέλεια συνοδευτικά για το κρέας μας.

1. Σαλάτα Coleslaw
coleslow

Υλικά
½ λάχανο άσπρο πολύ ψιλοκομμένο
½ λάχανο κόκκινο πολύ ψιλοκομμένο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
2-3 καρότα τριμμένα
¾ φλιτζανιού γιαούρτι στραγγιστό 2%
¼ φλιτζανιού κέτσαπ
¼ φλιτζανιού μαγιονέζα light
1 κουταλιά της σούπας horseradish
Αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι
Εκτέλεση
Αναμιγνύετε όλα τα λαχανικά, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας) και λίγο ξίδι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε για λίγη ώρα (περίπου 10 λεπτά) να ποτιστούν από το ξιδάκι (ανακατεύετε άλλες 2-3 φορές εν τω μεταξύ). Αν βγάλουν ζουμάκι το στραγγίζετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, την κέτσαπ, τη μαγιονέζα και τη horseradish μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε με αυτή της σος την σαλάτα σας και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν χρειάζεται. Αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε.
2. Φέτα σαγανάκι με σάλτσα ούζου
feta

Υλικά
½ κιλό φέτα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια (μέγεθος μιας παλάμης)
Αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο για τηγάνισμα
1 σφηνάκι ούζο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
¾ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βουτήξτε κάθε κομμάτι φέτας σε νερό μετά σε αλεύρι, μετά πάλι σε νερό και μετά πάλι σε αλεύρι και τηγανίστε το σε καυτό ελαιόλαδο. Μόλις δείτε να ροδίζει αφαιρέστε και αφήστε σε πιάτο που έχετε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.
Για να φτιάξετε τη συνοδευτική σος σοτάρετε σε ένα τηγανάκι το κρεμμυδάκι σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σβήνετε με το ούζο. Ρίχνετε στη συνέχεια τον βασιλικό και την κρέμα γάλακτος κι αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Περιχύνετε με αυτή τη σος το σαγανάκι φέτας ή σερβίρετε σε μπολάκι δίπλα από το πιάτο.

3. Πατάτες “deluxe”

deluxe

Υλικά
10 μέτριες πατάτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
6 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας μίγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβετε χωρίς να τις ξεφλουδίσετε σε μεγάλα κομμάτια (κόβετε κάθε πατάτα κατά μήκος στη μέση και το κάθε μισό σε 3 κομμάτια). Τις βράζετε για 10 λεπτά, τις σουρώνετε και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά να κρυώσουν. Τις βάζετε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα κι ανακατεύετε καλά μέχρι να πάει παντού. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε την τριμμένη φρυγανιά και τα υπόλοιπα μπαχαρικά κι ανακατεύετε. Ρίχνετε λίγες λίγες τις πατάτες μέσα στο μπολ με την τριμμένη φρυγανιά κι ανακατεύετε μέχρι να πάει παντού η φρυγανιά. Στρώνετε τις πατάτες σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά και να ροδίσουν εξωτερικά!

4. Τραγανά κολοκυθάκια φούρνου
kolokythakia

Υλικά
6-7 μεγάλα κολοκυθάκια
2 σκελίδες σκόρδο
Αλεύρι
Ξίδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε κατά μήκος σε χοντρές φέτες. Αλείφετε ένα ταψί με αρκετό λάδι, αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε καλά τα κολοκυθάκια. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο, προσέχοντας να μην καλύπτει πολύ το ένα το άλλο. Ραντίζετε την πάνω πλευρά με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και τα τοποθετείτε στο φούρνο να ψηθούν και να ροδίσουν καλά από την πάνω πλευρά. Δεν τα γυρίζετε καθόλου γιατί θα σας διαλυθούν. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε και τα περιχύνετε με λίγο ξύδι ενώ τρίβετε από πάνω και λίγο σκόρδο.
5. Πιπερο-τυροσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης
piperiaflorinis

Υλικά
6-7 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
200γρ φέτα πικάντικη
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
3 κουταλάκι του γλυκού ξίδι
Αλάτι, πιπέρι (αν έχετε βάλτε μπούκοβο)
Εκτέλεση
Ψήνετε τις πιπεριές στο γκριλ μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν εξωτερικά. Τις βγάζετε από το γκριλ, τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε. Στη συνέχεια τις τοποθετείτε στο μπλέντερ ή σε μούλτι και τις πολτοποιείτε. Στη συνέχεια προσθέτετε στο μούλτι το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι λίγο αλάτι και πιπέρι και ξαναχτυπάτε μέχρι να έχετε ομοιογενές μίγμα. Τρίβετε τη φέτα με ένα πιρούνι ή με το χέρι σε ένα μπολ και μέσα σε αυτό το μπολ προσθέτετε και τον πολτό πιπεριάς. Ανακατεύετε καλά, δοκιμάζετε για αλάτι και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρετε.

Για το τέλος προτείνω ένα δροσερό γλυκάκι! Νομίζω ότι ένα ελαφρύ chessecake είναι ιδανικό μετά από τόσο κρέας και ψητό!

Δείτε εδώ την δική μου συνταγή για ελαφρύ chessecake!

Το μόνο που μένει είναι ένα καλο κρασί ή ότι άλλο προτιμάτε!

Καλή σας όρεξη!!!!!!!!!!!!

Σας φιλώ,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου